Chocolade smelten kun je op verschillende manieren doen, zoals au bain-marie, in de magnetron of in de oven.
Om chocolade au bain-marie te smelten heb je een kookplaat of fornuis, een pannetje, een hittebestendige kom of schaaltje en een spatel of lepel nodig.
Vul het pannetje met water en zorg ervoor dat dit water laag genoeg staat zodat het de kom of schaal waarin je de chocolade legt niet raakt.
Terwijl je dit water langzaam aan de kook brengt leg je de chocolade in het schaaltje en plaats je dit schaaltje bovenop de pan.
De stoom van het kokende water gaat nu zijn werk doen en ervoor zorgen dat de chocolade langzaam smelt.
Roer de smeltende chocolade geleidelijk zodat deze een mooie effen vloeistof vormt.
Heb je geen tijd om je chocolade au bain-marie te smelten, dan kun je ook je magnetron gebruiken.
Plaats je te smelten chocolade in een kom die geschikt is voor de magnetron en zet je magnetron op 700 of 800 watt.
Warm je chocolade voor 30 seconden op, roer dan even goed door je chocolade heen en herhaal dit proces tot je een mooie, gladde vloeistof hebt.
Je kunt ook gebruik maken van je oven om chocolade te smelten, waarbij je de oven op 60 graden verwarmt.
Plaats een ovenschaal met daarin je chocolade in je voorverwarmde oven, waar het ongeveer 5 tot 8 minuten duurt voordat deze egaal gesmolten is.
Witte chocolade smelten gaat het beste au bain-marie, waarbij je constant blijft roeren om te voorkomen dat deze snel klontert.