:

Culinaire geschiedenis van haring

Marijn Meijer
Marijn Meijer
2025-11-05 22:45:24
Count answers : 0
0
Haring, die ooit zowel bij arm als rijk op het menu stond, vormt het beginpunt. Aan de hand van prenten, schilderijen en foto’s wordt duidelijk hoe de eetcultuur de ontwikkeling van de stad beïnvloedde. De tentoonstelling draait om de gerechten in al hun vormen – van alledaagse maaltijden tot haute cuisine, en van lekkernij tot medicijn. Maar het gaat niet alleen om wát er werd gegeten, maar ook door wie, wanneer en waar. Ook benadrukt de tentoonstelling de rol van voedsel als spiegel van de stad.
Julian Kisman
Julian Kisman
2025-11-05 20:25:21
Count answers : 0
0
De liefde voor de vis in de Lage Landen gaat eeuwenlang terug. Haring is niet alleen razend lekker; het visje speelde ook een voorname rol in onze geschiedenis. De haringvisserij vormde ook de basis voor de latere successen van kooplieden uit de Republiek, de grondslag voor de Gouden Eeuw. In de negentiende eeuw verschoof de handel meer naar kustplaatsen als Scheveningen, Katwijk, Noordwijk, Zandvoort en Egmond. Tegenwoordig wordt haring gevangen door Scandinavische en Schotse schepen. Ook nu inspireert haring nog tot vernieuwing, zeker in de culinaire wereld. Van simpel tot haute cuisine; van viskraam tot in een sterrenrestaurant, deze vis weet veel mensen te bekoren. Zo zijn er detaillisten die kant-en-klare salades met Hollandse Nieuwe bieden, en sterrenchefs die er een prachtig high-end feestmaal mee weten te bereiden.

Lees ook

Verborgen culinaire parels in Amsterdam

Bellezza is een restaurant in het hart van Amsterdam. De Seasonal menu Colors of the Rainbow bestaa Lees meer

Historische eetplekken Jordaan

Café de Prins ligt aan een van de mooiste stukjes Prinsengracht. Leunend tegen de Jordaan met tegen Lees meer

Niek van Spreeuwel
Niek van Spreeuwel
2025-11-05 19:09:46
Count answers : 0
0
De haring die wij anno 2017 eten is weliswaar dezelfde vis die er al eeuwen gegeten wordt. Huib Stam, haringkenner en auteur van het boek ‘Haring, de vis die Nederland veranderde‘ schijnt zijn licht over de geschiedenis van haring en vertelt waarom het uiteindelijk een typisch Nederlands product is geworden.