:

Culinaire verhalen uit koloniale tijd

Mara Doris Bin Sijlvanus
Mara Doris Bin Sijlvanus
2025-11-14 21:00:04
Count answers : 0
0
Met Code Noir wilde ik de culinaire geschiedenis van het Caribisch gebied in beeld brengen. Iedere gang vertelt een verhaal Het diner Code Noir bestaat uit vier gangen, die elk een verschillend tijdvak binnen de Caribische geschiedenis representeeren. Omdat de geschiedenis van de Caribische keuken zo uitgebreid is, besloot ik om het verhaal en de gangen op te bouwen aan de hand van verschillende soorten zetmeel. Eten als medium Het kookboek Code Noir wordt niet zomaar een bundel waarin Caribische recepten met mooie foto’s zijn verzameld. Ook in haar boek vind Lewis het belangrijk om in te gaan op de invloed van colonialisme op de Westerse en Caribische eetcultuur en de oorsprong van gerechten en ingredienten. Het kookboek wordt een mix van recepten en verhalen op basis van literatuuronderzoek. Zo vertel ik vaak het over het feit dat dat kokosnoten oorspronkelijk helemaal niet Caribisch zijn. Ze werden in groten getale als proviand meegenomen door Europese ontdekkingsreizigers. In Code Noir het boek zullen nog veel meer van dit soort verhalen en achtergronden.
Hanna Kuipers
Hanna Kuipers
2025-11-06 07:14:09
Count answers : 0
0
Van alle vooroorlogse recepten die ik heb gelezen, begint me op te vallen dat in het vroege Indië kennelijk niemand last had van glutenallergie of iets anders uit die categorie. Ik lees in de oude Indische kranten over de opkomst van de vegetarische eetwijze. Al in augustus 1870 schrijft de ‘Locomotief’ over het ‘vegetarisme‘ als een nieuwigheid: “Er heeft zich in Duitschland eene vereeniging gevormd om de menschen terug te brengen tot een wijze van leven meer gelijk aan de natuur. De leden van deze vereeniging nemen zich vegetariers, omdat zij slechts groenten eeten.” In 1879 publiceert de Sumatra-Curant een groot artikel over de beweging die kennelijk ook in Indië groeide. Misschien lag daarin ook het begin want na generaties domweg genieten, is een toename van allergie het logische gevolg.

Lees ook

Verborgen culinaire parels in Amsterdam

Bellezza is een restaurant in het hart van Amsterdam. De Seasonal menu Colors of the Rainbow bestaa Lees meer

Historische eetplekken Jordaan

Café de Prins ligt aan een van de mooiste stukjes Prinsengracht. Leunend tegen de Jordaan met tegen Lees meer

Féline van der Pol
Féline van der Pol
2025-11-06 06:51:13
Count answers : 0
0
Code Noir was de naam van een wet uit 1685 van de Franse koning Lodewijk XIV, die de vrijheden van tot slaaf gemaakten in Franse koloniën radicaal beperkte. De Code Noir bleef geldig tot 1848. De inheemse bevolking gebruikte bijvoorbeeld maiskolven bij het begraven van hun dierbaren, om ervoor te zorgen dat het land vruchtbaar bleef. Toen de Europeanen naar de zogenaamde ‘nieuwe wereld’ kwamen, zagen ze mais als ongeschikt voor menselijke consumptie. Lewis wil met haar Code Noir belichten dat zo ongeveer het enige positieve van de koloniale periode is dat we een enorme variëteit aan producten, ingrediënten en gerechten hebben overgehouden. De focus ligt tijdens deze inspirerende eetervaring, van 23 tot en met 28 september in het restaurant van Mediamatic, dan ook op het effect van de wereldhandel op de gerechten die we nu nog dagelijks eten.
Amin Schenk
Amin Schenk
2025-11-06 06:36:29
Count answers : 0
0
De Indonesische keuken is de authentieke keuken van Indonesië. De Indische keuken heeft zijn oorsprong in de koloniale periode waarbij de oorspronkelijke gerechten van Indië zijn aangepast aan de smaak van de Nederlandse kolonisten. Nederlanders in Indië wilde van alles wat proeven en lieten daarom talloze smakelijke hapjes aanrukken. Hierdoor kreeg langzamerhand ook de Hollandse keuken invloed op verschillende gerechtjes. Vandaar de Indische rijsttafel. Die culinaire beïnvloeding gaat zelfs zo ver dat de oer-Hollandse ‘macaroni’ met meerdere receptenvariaties is opgenomen in het kookboek.

Lees ook

Duurzame restaurants Amsterdam Oost

In Amsterdam vind je Restaurant Foer. Wildpluk en seizoensproducten vormen de duurzame basis. De m Lees meer

Lokale markten voor foodies

Je wordt er al bij het binnenkomen overweldigd door felle kleuren en lekkere geuren en kan er urenla Lees meer