:

Wat is het verhaal achter Crepes Suzette?

Zakaria de Pruyssenaere de la Woestijne
Zakaria de Pruyssenaere de la Woestijne
2025-11-20 22:13:23
Count answers : 0
0
Voor het ontstaan van de crêpe suzette bestaan meerdere verklaringen. Volgens de ene verklaring zou de Franse kok August Escoffier het dessert in 1890 in het Londense hotel Savoy hebben klaargemaakt voor de Prins van Wales, de latere koning Edward VII. Escoffier wilde het gerecht opdragen aan de Prins van Wales, maar deze wilde dat het vernoemd werd naar de jonge dame die hem vergezelde. En die heette Suzette. Volgens een andere verklaring werd er omstreeks de eeuwwisseling in een boulevardtheater in Parijs een stuk gespeeld waar in een van de scènes een kittig dienstertje genaamd Suzette, een schaal flensjes moest uitserveren. Ook de werkelijke naam van de actrice zou Suzette zijn geweest. De acteurs gingen na de voorstelling geregeld naar een kleine bistro vlakbij het theater om er wat te eten en gezellig na te praten. De kok had uitgebreid de verhalen over de scène met de flensjes aangehoord en besloot het toneelgezelschap met heerlijke crèpes te verwennen: dunne pannenkoekjes met mandarijnpartjes en besprenkeld met cognac. En vanwege de aantrekkelijkheid van de actrice maakte hij haar een compliment door ze Crêpes Suzette te noemen.
Lars van Leuven
Lars van Leuven
2025-11-13 20:32:25
Count answers : 0
0
Prins Edward van Wales was in de 19e eeuw een vaste klant bij het Café de Paris in Monte Carlo. Op een dag ging hij samen zijn vrienden en de dochter van een van de heren naar het restaurant om lunch te eten. Een van de gerechten was crêpes. De toen vijftienjarige ober Henri Charpentier serveerde dit gerecht aan het gezelschap. Het was de bedoeling dat de crêpes aan tafel werden overgoten met een warm mengsel van likeuren. Echter, het geheel vatte vlam. De prins verzocht Charpentier om het gerecht naar de dochter te noemen. Op deze manier kreeg het gerecht de naam crêpe suzette.

Lees ook

Wat is het verschil tussen suzettes en crêpes?

Een crêpe is doorgaans zoet, met witte bloem en melk in plaats van boekweit en water. En er worden Lees meer

Wat maakt crêpes Suzette zo bijzonder?

Het voornaamste verschil met reguliere crêpes is dat de crêpe suzette besprenkeld wordt met Grand Ma Lees meer

Isabel Sitters
Isabel Sitters
2025-11-08 23:24:41
Count answers : 0
0
One claim is that it was created from a mistake made by a 14-year-old assistant waiter, Henri Charpentier, in 1895 at the Maitre at Monte Carlo's Café de Paris. He was preparing a dessert for the future King Edward VII of the United Kingdom, whose guests included a beautiful French girl named Suzette. This story was told by Charpentier himself in Life à la Henri, his autobiography, although later contradicted by the Larousse Gastronomique. It was quite by accident as I worked in front of a chafing dish that the cordials caught fire. I tasted it. I told him it was to be called Crêpes Princesse. "Will you," said His Majesty, "change Crêpes Princesse to Crêpes Suzette?" Thus was born and baptized this confection, one taste of which, I really believe, would reform a cannibal into a civilized gentleman. The other claim states that the dish was named in honour of French actress Suzanne Reichenberg, who worked professionally under the name Suzette. In 1897, Reichenberg appeared at the Comédie-Française in the role of a maid, during which she served crêpes on stage. Monsieur Joseph, owner of Restaurant Marivaux, provided the crêpes. He decided to flambé the thin pancakes to attract the audience's attention and keep the food warm for the actors consuming them.
Esila van den Broek
Esila van den Broek
2025-10-26 14:59:22
Count answers : 0
0
Auguste Escoffier zou het dessert in 1890 in het Hotel Savoy te Londen aan de Prins van Wales, de latere koning Edward VII, hebben voorgeschoteld. Escoffier wilde het dessert opdragen aan de Prins van Wales, maar die antwoordde: 'Nee, ik ben dat onwaardig. Laten we dit voortreffelijke nagerecht noemen naar de jongedame die me vergezelt'.

Lees ook

Wat serveer je bij crêpes suzette?

Men neme een flensje, doordrenkt het flinterdunne Franse pannenkoekje met een sinaasappellikeur en s Lees meer

Waarvan worden crêpes Suzette gemaakt?

Dit klassieke dessert bestaat uit dunne Franse crêpes en een volle sinaasappel-karamelsaus. Voor d Lees meer